Elveda Medium… Merhaba WordPress! (R)

DİKKAT: Bu yazı geri vites (R) içerir!

DİKKAT: BU YAZI GERİ VİTES (R) İÇERİR!

Öncelikle herkese merhaba.

Kişisel blogumu ilk açtığım 2010 yılından bu yana, içinde bulunduğum şartların değişmesi, yaşadığım tecrübeler ve iş yoğunluğum blog yazma deneyimimi de hayli değiştirdi. Önceden insanların kendi blog yazılarını kendisine ait olan kişisel blogunda yayınlamaları gerektiğini savunan ben, 2015 yılında aldığım radikal bir karar ile blogumu dönemin oldukça beğendiğim platformlarından olan Medium’a taşımıştım.

Bkz: Elveda WordPress… Merhaba Medium!

O dönemde, içinde bulunduğum koşullar sebebiyle, blog yazılarını hazırlarken teknik konuları düşünmek istemiyordum. Böylece sadece içeriğe odaklanabilecek ve zamandan tasarruf edebilecektim. Bu da blog yazma motivasyonumu arttıracaktı.

Böyle bir yapıya sahip platform arayışım beni Medium’a yönlendirdi. Tamamen içerik odaklı bir platform olması, sade ve tipografik yapısı, pratik kullanımı, arayüz tasarımı ve bunun gibi pozitif yönleriyle Medium bana istediğim koşulları sunuyordu. Haliyle ben de kişisel bloğumu bir iletişim sayfasına dönüştürerek, blog yazılarımı Medium’da yayınlamaya karar verdim.

“R” süreci

Özellikle “kişisel markalaşma” gibi bir amacınız yoksa, gerçekten de teknik detaylarla ilgilenmek zorunda kalmamak büyük kolaylık sağlıyor insana. Medium gibi içerik odaklı profesyonel platformlar da bu konuda iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Peki kişisel bloğa geri dönüşümün sebebi ne oldu?

Esasen bu değişiklik düşüncesinin tek bir sebepten kaynaklanmadığını, bir çok sebebin bir araya gelmesiyle oluştuğunu söylemem gerekiyor. Medium’un Partner Program’ı kapsamında kaliteli içerik üreten yazarlara ödeme yapmak istemesi (ki bunu destekliyorum, ancak Medium’un yazarları düşündüğü için böyle bir sistemi getirdiğini hiç sanmıyorum), bu kapsamda bu programa dahil olmayanların da paywall’a zorlanması, bazı içeriklerin sansürlenmesi veya ücretsiz içerik üretenlerden oluşan komünitelere karşı takındıkları tavır gibi sebepler bende birçok soru işareti oluşturmaya başladı.

Örnegin kâr amacı gütmeyen ve insanlara ücretsiz olarak kodlama öğretmeyi misyon edinmiş olan freeCodeCamp platformunun Medium ile ilgili yaşadığı tecrübe hayli can sıkıcı düzeyde.

Trafiğinin %5’ini tek başına gönderen freeCodeCamp’i önce paywall’a zorlayan, kabul edilmeyince freeCodeCamp’i satın almaya çalışan, onu da başaramayınca avukatlarla tehditler savuran bir Medium…

freeCodeCamp kurucusu Quincy Larson’un bu konuyla ilgili açıklaması.

Velhasıl, bende olumsuz etki yaratan tüm bu faktörlerin birikmesi, kişisel bloga tekrar dönüş yapmama -başlıkta da belirttiğim gibi geri vites yapmama- sebep oldu.

Teknik açıdan kişisel bloga sahip olmanın zorlukları da var elbet; ancak günün sonunda, yazdığım blog yazılarının hepsi bana ait olan topraklarda barınacak.

Özetle; yazı da benim, paywall da benim, algoritma da benim…

Sağlıcakla kalın…


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir