İletişimde Emojilerin Anlamı ve Yanlış Kullanımı

Kullanılan platformların farklılığı, emojilerin ve dolayısıyla iletişimin anlamını değiştirebilir mi?

Günümüz iletişim teknolojilerinin fenomeni haline gelen emojilerin, farklı platformlarda farklı şekillerde göründüğünü ve dolayısıyla farklı anlamlar taşıdığını biliyor muydunuz? Peki duygulari ve kelimeleri kolayca ifade etmek için kullandığınız bu emojiler gerçekten istediğiniz anlamı yansıtıyor mu?

Minnoseta Üniversitesi GroupLens Research tarafından emoji kullanımı üzerine yapılan bir araştırma, emojilerin farklı platformlardaki farklı görünüşlerini ve farklı anlamlarını ele alarak, emojilerin hali hazırda bir standardı olmadığını bizlere gösteriyor.

Tek bir emojinin ele alındığı aşağıdaki görsele bakıldığında bu emojinin farklı platformlarda farklı anlamlar ile kullanıcının karşısına çıktığı görülüyor. Görüntünün değişmesi normal olsa dahi, anlamının değişmesi oldukça ilginç bir detay olarak karşımıza çıkıyor.

Emojilerin taşıdığı duygu anlamlarının da ele alındığı araştırmada, yukarıda emojilerin olumlu ve olumsuzluk derecelerini gösteren bir grafik de yer alıyor. Aşağıdaki grafikte de görüldüğü üzere tek bir emoji, farklı cihazlarda farklı anlamlar taşıyabiliyor.

Yukarıda da görüldüğü üzere bir durum karşısında güldüğünüzü ifade etmek için Android cihazınızdan gönderdiğiniz bir emoji, Apple cihazlarını kullanan kişilere olumsuz anlamı olan bir emoji olarak (aşağıdaki gibi) gösterilebiliyor. O nedenle de bazı emojileri kullanırken dikkatli olmakta fayda var.

Peki yukarıdaki örnekte verilen emoji (Apple) gerçekten olumsuz bir anlam ifade ediyor mu? Araştırmaya katılan kişilere, ilgili emojinin hangi düzeyde nasıl anlam içerdiği soruluyor. -5 ile +5 arasındaki olumluluk / olumsuzluk seviyeleri kapsamında alınan yanıtlara göre şöyle bir tablo ortaya çıkıyor:

Emojilerdeki farklılıkların sadece tek bir emoji ile sınırlı olmadığını da belirtmekte fayda var. Zira araştırmada ele alınan birçok emoji ve bu emojilerin farklı anlam taşıdığını gösteren ayrıntılı veriler yer alıyor. Örneğin aşağıdaki tabloda 22 farklı emojinin 5 farklı cihazda nasıl gözüktüğü ve nasıl yanlış yorumlandığı gösteriliyor.

Peki hangi cihazda en fazla hangi emoji yanlış anlaşılıyor? Bunun içinse en fazla yanlış anlaşılan üç emoji ve en doğru anlaşılan üç emoji şeklinde bir tablo hazırlayan araştırmacılar, aşağıdaki gibi bir sonucu elde ediyor.

En fazla yanlış anlaşılan emojiye en yüksek değer verilmiştir.

Araştırmanın geneline bakıldığında aslında tüm kodların The Unicod Consortium standardına uyumlu olduğu görülebiliyor. Ancak buradaki asıl sorun, farklı platformların bu Unicode’ları farklı şekilde yorumlayarak kullanıcıya farklı görünümde yansıtmaları.

Sonuç olarak aslında emojilerin bir standardı olduğunu ancak bunun kullanıcıya doğru şekilde yansıtılmadığını; bu durumun da iletişimde yanlış anlam yüklenen ifadelerin kullanılmasına yol açtığını söylemek mümkün. Ancak yine de birçok platformda artık bir iletişim dili haline gelen bu emojilerin görünümlerinde de belli bir standardı olması gerekiyor diyebiliriz.

Araştırmanın tamamına buradan (PDF) ulaşabilirsiniz.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir