2023 Yıl Özeti: Okuduğum Kitaplar

2023 yılı boyunca okuduğum kitapların bir muhasebesi…

2023 yil ozeti

Takip edenler bilir; 2021 yılı itibariyle düzenli olarak kitap okumak için yola çıkmış ve kendime günlük hedefler belirlemiştim. Bu iki yıl boyunca zinciri kırmadan devam ederek yıl sonunda matematiksel olarak ulaşılması gereken ortalama kitap sayısının üzerine çıktığımı farketmiş ve bunun muhasebesini yapmak üzere bloğumda paylaşmaya karar vermiştim.

Bkz:

Bu yazımda da kitap okuma konusunda 2023 yılımın nasıl geçtiğini, hangi kitapları okuduğumu, neleri doğru, neleri yanlış yaptığımı not düşmek istedim.

Daha önce de bahsettiğim üzere, günlük okuyabileceğim ideal sayfa sayısını bulmak ve bu sayede kitap okuma alışkanlığı edinmek burada asıl amaçtı. 2021’de günde 30 sayfa, 2022’de ise bunu 40 sayfa olacak şekilde düzenlemiştim. Bu düzenli sayfa sayısı artışını devam ettirmek amacıyla 2023 yılı itibariyle bunu 50 sayfa olacak şekilde planladım. Bu da yıl boyunca ortalama -daha doğrusu en az- 60 kitap okumuş olmak anlamına geliyordu.

Ancak bu kez işler pek öyle gitmedi. Değerli büyüğümüz Mustafa Keser’in dediği gibi:

Peki sebebi neydi ki?

Ters U Eğrisi Teorisi

Bir “şeyi” süregelen bir artış ile devam ettirmek o “şeyin” başarıya ulaşmasını sağlar mı? Genel kanı bunun olumlu sonuçlanacağı yönünde olur. Ancak bazı durumlarda aynı sonuç geçerli değildir. Bkz: Ters U Eğrisi.

Sağlıkta, ekonomide ve diğer birçok alanda örneğini gördüğümüz Ters U eğrilerinin üç kısmı vardır ve her kısım farklı bir mantığa göre işler: Bir şeyi daha fazla yapmanın veya bir şeyin daha fazlasına sahip olmanın işleri iyileştirdiği sol kısım, bir şeyi daha fazla yapmanın çok bir şeyi değiştirmediği orta kısım ve bir şeyi daha fazla yapmanın işleri kötüleştirdiği sağ kısım.

Malcolm Gladwell, Davut ve Golyat adlı kitabında da sıklıkla bu eğriye değinir. Örneğin toplumsal olaylarda kolluk kuvvetleri tarafından yapılan müdahalelerinin abartıldığı andan itibaren insanların artık bu müdahalelerden korkmamaya başladığını biliriz (Bkz: Kuzey İrlanda Sorunu / The Troubles). Ya da sürekli olarak suç işleyen vatandaşlara verilen cezaların, suç sayısına bağlı olarak devamlı olarak artırılması uygulamasının uzun vadede ters teptiğini görürüz (Bkz: Three Strikes).

Elbette bu eğrinin her senaryoda gerçekleştiğini söylemek doğru olmaz. Ancak bazı durumlarda bu “abartma” eylemi, bizi hedeflenen amacın tersinde bir istikamete götürebilir.

Kitap okumanın Ters U Eğrisi ile ne ilgisi var diyebilirsiniz, ancak bu konuda benzer bir duruma şahit olduğumu söylemem gerekir. Öyle ki daha önce günde 30 veya 40 sayfa okumak konusunda herhangi bir sorun yaşamazken, bunu 50 sayfaya çıkarttığımda zorlandım, en nihayetinde zinciri kırdım ve beklentimin çok altında bir kitap sayısına ulaştım.

Elbette herkesin içinde bulunduğu şartlar ve buna bağlı olarak yaşadığı deneyimler farklıdır. İnsanın kendisini ve sınırlarını bilmesi noktasında bunun benim için iyi bir deneyim olduğunu söyleyebilirim.

Sözü daha fazla uzatmadan 2023 yılı boyunca okuduğum kitapların listesini buraya bırakayım.

Dilerseniz beni Goodreads veya yeni alternatifi olan Literal üzerinden takip edebilirsiniz.

2023’te Okuduğum Kitapların Listesi

  1. Ferrari’sini Satan Bilge’nin Gizli MektuplarıRobin Sharma
  2. Beni Asla BırakmaKazuo Ishiguro
  3. Türklerin Tarihi 2İlber Ortaylı
  4. Atomik AlışkanlıklarJames Clear
  5. Ölü Ozanlar DerneğiN.H. Kleinbaum
  6. Sisifos SöyleniAlbert Camus
  7. Don KişotCervantes
  8. Fareler ve İnsanlarJohn Steinbeck
  9. Deli KurtHüseyin Nihal Atsız
  10. Ulusların DüşüşüDaron Acemoğlu , James A. Robinson
  11. Hamnet Maggie O’Farrel
  12. Etrafım Aptallarla DoluThomas Erikson
  13. Dışa Bakan Rüya Görür, İçe Bakan UyanırCarl Gustav Jung
  14. Kurtuluş ProjesiAndy Weir
  15. Etki Ronald Cohen
  16. İnsan Neyle Yaşar?Leo Tolstoy
  17. İnsanlar Matt Haig
  18. Mutlu Yaşam Üzerine ve Yaşamın Kısalığı ÜzerineSeneca
  19. İçimizdeki ŞeytanSabahattin Ali
  20. Toprak Ana Cengiz Aytmatov
  21. Militan DemokrasiAlexander S. Kirshner
  22. Sultanın CasuslarıEmrah Safa Gürkan
  23. Blink Malcolm Gladwell
  24. Davut ve GolyatMalcolm Gladwell

***

Bol okumalı bir 2024 olması dileğiyle, mutlu yıllar!


2 yanıt

  1. Şirin Akçı avatarı
    Şirin Akçı

    Tebriklerrr… Güzel eylemlere teşvik … 👏🏻 Umarim ben de sizden esinlenip 2024 yılını kitaplarla dolu bir yıl olarak geçiririm.

    1. Çok teşekkürler. Bol okumalı bir 2024 olsun 🙏

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir